Wednesday, 15 August 2012

Qunut Nazilah

Assalamualaikum wbt..

Ok tiba2 aku terasa nk tulis sesuatu je pasl qunut nazilah ni..
bukan apa sebenarnya dah 3 hari aku perasan tok iman kat kg aku nih nangis tiap kali baca qunut nazilah time subuh..
well tentu laa aku pun terasa kot even aku still xhafal maksud qunut nazilah tu.. So aku nekad laa balik rumah nk google sikit cari maksud qunut nazilah tu..


DEFINISI QUNUT NAZILAH

Qunut secara istilahnya adalah seperti yang dikatakan oleh Al-Hafidh Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah:
"Suatu doa di dalam shalat pada tempat yang khusus dalam keadaan berdiri." (Fathul Bari 2/490.) Dan Nazilah artinya malapetaka atau musibah yang turun menimpa kaum muslimin dalam bentuk gempa, banjir, peperangan, penganiayaan dan sebagainya.

then cuba kita tengok maksud dia lak

Ya Allah,
Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh2 kami
Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan2 mereka
Ya Allah,
Leburkanlah kumpulan2 mereka
Pecah belahkan dan kacau bilaukan persatuan mereka
Goncangkan pendirian mereka
Dan hantarkanlah anjing2 kamu kepada mereka
Wahai tuhan yang gagah perkasa Wahai tuhan yang penuh raksasa
Wahai tuhan yang bersifat murka
Ya allah Ya allah Ya allah Ya allah,
Wahai tuhan yang menurunkan kitab,
Wahai tuhan yang mengarakkan awan
Wahai tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab
Kalahkan mereka Kalahkan mereka
Kalahkan mereka Dan menangkan kami ke atas mereka.

Aku realise that we as muslims are brothers and sisters so we must always remember them in our Doa
trima kasih lah kat tok iman kg aku sebab buat aq realised this thing
so jgn lah kita jad selfish n sama2 lah kita doa kat saudara2 kita especially kat Rohigya n Palestin sekarang ni..
 
Aameeeeen....


No comments:

Post a Comment